SZC logo

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum

OM kód: 203061/026 | 1106 Budapest, Maglódi út 8.

Intézmény logo

Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokIskolai levelezésKRÉTA

Technikumi és szakképző iskolai oktatás

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok.

A szakképző iskolában 3 éves képzésben vehetnek részt a szakmai oktatás e formáját választó fiatalok. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák, és akár a technikumi képzés felé.

A technikumban 5 éves a képzés időtartama. Ebből az első 2 év az ágazati alapoktatás, amelyet a technikumban is alapvizsga zár.

A tanulóknak a jelentkezéskor tehát elég az ágazatot megjelölniük. A közös ágazati alapok megismerését követően kell csak eldönteniük, hogy mely konkrét szakmát szeretnék a szakképző iskolában 2, technikumban 3 éves szakirányú oktatás során elsajátítani. A szakirányú oktatás cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben megvalósuló duális szakmai oktatás keretében, vagy ilyen lehetőség hiányában az iskola tanműhelyében zajlik. 

Miért válasszam a szakképzést?

A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból az oktatás érettségi vizsgával zárul. A technikumi tanulmányok végén letett szakmai vizsga ötödik érettségi vizsgatárgyként emelt szintű érettséginek felel meg. A technikum elvégzése után tehát a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, valamint még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van. Mindez lehetőséget nyújt a felsőoktatásban való továbbtanulásra is. A szakképző iskola a mesterembereket képzi. Annak, aki az iskolában szakmát szerzett, a ráépülő, specializáló szakmai képzéseknek köszönhetően számos lehetősége van a továbblépésre, szakmai ismereteinek magasabb szintre emelésére. Vagyis egy jó szakma ugyanúgy lehetséges karrierutat jelent, mint egy diploma. A jó szakembereket megbecsüli a társadalom. A szakirányú oktatás mind a szakképző iskolában, mind a technikumban elsődlegesen vállalati helyszínen, duális partnereknél valósul meg. Mivel a duális képzőhellyel kötött szakképzési munkaszerződés alapján a tanulókat munkabér illeti meg, már tanulmányaik során rendszeres jövedelemhez juthatnak. A szakképző intézmények első szakmájukat tanuló diákjainak ösztöndíj jár, amelynek egy része egyösszegű pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre a szakmai vizsga sikeres teljesítését követően.

Minden iskolában más a képzés?

Az egyes iskolai, helyi szakmai programok az óraszámok és a struktúra tekintetében némileg eltérhetnek egymástól, de a szakmai oktatásnak minden esetben meg kell felelnie a Képzési és Kimeneteli Követelményekben meghatározott tartalmaknak. Az új szakképzési rendszerben a duális képzőhely a szakképző intézménnyel közösen felel a szakmai vizsgára való felkészítésért. Az iskolák más és más duális partnerrel állnak kapcsolatban. Az iskola és a partner közötti megállapodás tartalmazza, hogy hány napot van a tanuló az iskolában és hány napot a duális partnernél. Az ágazati alapvizsgát követően a tanulók akár több időt tölthetnek a duális képzőhelyen, mint az iskolában. Technikumban az ötödik évfolyam már szinte csak a gyakorlatról szól.


Okleveles technikusképzés

A felsőoktatási intézménnyel közösen kidolgozott szakmai program alapján folytatott, emelt szintű szakmai tudást biztosító képzés azoknak a jó tanulmányi eredménnyel rendelkező tanulóknak ajánlott, akik tudatosan szeretnék építeni jövőjüket. A tanulók a képzés megfelelő tanulmányi eredménnyel történt teljesítését követően egyenes úton, már megszerzett kreditekkel juthatnak be az adott egyetem szakirányú képzésébe.


Szakmák

Cukrász

Turizmus-vendéglátás


Tovább

Cukrász szaktechnikus

Turizmus-vendéglátás


Tovább

Pincér - vendégtéri szakember

Turizmus-vendéglátás


Tovább

Szakács

Turizmus-vendéglátás


Tovább

Szakács szaktechnikus

Turizmus-vendéglátás


Tovább

Vendégtéri szaktechnikus

Turizmus-vendéglátás


Tovább

A szakképzés a jövő lehetősége, élj vele te is!

Iskolánkban a turizmus-vendéglátás és az élelmiszeripar ágazatokban folyik szakmai oktatás.

Felvételi eljárás menete

2022. február 18. A jelentkezési lapok elküldése a középiskolákba.
2022. március 16. Az ideiglenes felvételi jegyzék nyilvánosságra hozatala.
2022. március 21-22. Tanulói adatlapok (tagozatsorrend) módosítása szükség esetén.
2022. április 29. Az iskola megküldi a felvételről vagy elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
Időpont később Beiratkozás az iskolába egyidejűleg pályaalkalmassági vizsgálat.

 

Tagozatkódjaink


Partnereink

SZC logo

Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum


Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola

1106 Budapest, Maglódi út 8.

Telefon: +3612625790

E-mail: titkarsag@perlasca.hu

OM azonosító: 203061/026


2024Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola